Węgierski Kociołek emaliowany 6 LITRÓW
Cena:
66,00 zł
66.00
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
Cena netto:
53,66 zł
bez 23% VAT i kosztów dostawy
dodaj do przechowalni
Opis
Oryginalny Węgierski Kociołek. Najbardziej popularna forma gotowania na wolnym powietrzu na Węgrzech. Gotowanie nad ogniem wydobywa z potrawy wyjątkowy, wyrazisty smak. Dania takie jak zupa rybna, zupa gulaszowa, leczo, porkolt pierwotnie były gotowane jedynie w kociołku nad ogniem. Węgrzy, jako lud wędrowny potrzebował sposobu, aby mieć sposobność gotowania z dala od domu. Kociołek dawał taką możliwość. Tradycja używania tego rodzaju naczynia trwa juz od kilkuset lat.
Swoisty kształt kociołka umożliwia równomierne rozprowadzanie ciepła na całej jego powierzchni, skracając tym gotowanie dań i powodując, że się nie przypalają.